Tagtik

Onderscheppen Europese landen Russisch Trojaans paard op tijd?

Geen geen enkele Europese haven wil voorlopig schip MV Ruby laten aanmeren. Dit beschadigde Russische vrachtschip vaart al weken langs de kustlijn van Noord-Europa, op zoek naar een haven waar het kan aanmeren voor reparaties. Maar niemand durft, uit angst voor een gigantische explosie, het Russische vrachtschip laten aanmeren.

Het bewuste schip heeft een gebarsten romp en een beschadigde schroef en ligt nu al meer dan een week voor de kust van Groot-Brittannië. Maar niemand wil te hulp schieten door de bijzondere lading van het schip. Aan boord bevinden zich immers duizenden tonnen Russische kunstmest, en deze kunnen tot een rampzalige explosie leiden. Het schip zou namelijk 20.000 ton Russisch ammoniumnitraat vervoeren, een stof die gebruikt wordt als kunstmest. 

Europese leiders vrezen dat het schip een zogenaamd Trojaans paard zou kunnen zijn, gestuurd om vitale scheepvaart- en haveninfrastructuur te saboteren. De MV Ruby staat geregistreerd in Malta en wordt beheerd wordt door Serenity Shipping, dat gevestigd is in de Verenigde Arabische Emiraten. Maar de Europese regeringen vermoeden dat er een geurtje zit aan de Russische meststof aan boord...

(SR for Tagtik/Source: The New York Times/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren