Tagtik

Opnieuw kink in de kabel tussen Poetin en Prigozjin

De overeenkomst die de Russische president Vladimir Poetin (70) eind juni maakte met Jevgeni Prigozjin (62), de baas van het beruchte huurleger Wagner, is niet overeind gebleven. Dat zegt de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW). 

De gewapende opstand van het Wagner-leger verraste vriend en vijand eind juni. Maar uiteindelijk wist Poetin met de hulp van Wit-Russisch president Aleksandr Loekasjenko (68) de volatiele situatie te ontmijnen. Uiteindelijk week het huurleger uit naar het Russische buurland. Ook Prigozjin werd naar Wit-Rusland “verbannen”. Maar nu zou de Wagner-groep opnieuw koers aan het zetten zijn naar Moskou. Dat Prigozjin zich terug in Rusland bevindt, is al langer bekend. Hij werd eind juli al gefotografeerd op de Russisch-Afrikaanse top in Sint-Petersburg.

"Poetin wil Wagner opdoeken"
“De vermoedelijke ineenstorting van de deal tussen Wagner, Poetin en Loekasjenko toont aan dat Poetin er niet in geslaagd is om de ergernissen die door Prigozjin naar voren zijn gebracht na de gewapende muiterij resoluut op te lossen”, stelt het ISW. Volgens de denktank voelt de Russische president zich nog steeds bedreigd door de Wagner-baas. “Hij wil Prigozjin definitief van Wagner scheiden”, klinkt het.

(Skwadra by Tagtik/Source: News Week/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren