Tagtik

Poetin gevlucht met privéjet? Wagner al op 100km van Moskou!

Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zaterdag de controle in het Russische Rostov aan de Don, waar het militaire hoofdkwartier voor de oorlog in Oekraïne ligt, overgenomen. Intussen vluchten heel wat rijke Russen het land uit, en ook het vliegtuig van Poetin is met de noorderzon verdwenen. Het is niet duidelijk of de Russische president zich aan boord van het vliegtuig bevond. 

Gerichte raketaanval op Wagnertroepen
De Wagnerbaas beschuldigt de Russische legerstaf ervan een dodelijke raketaanval gelanceerd te hebben op een Wagnerkamp. Daarbij zou hij “een enorme hoeveelheid” van zijn huurlingen verloren hebben. Het Russische leger ontkent zo’n aanval. Maar Wagner-baas Prigozjin zweert dat hij wraak zal nemen en kondigde prompt indirect een gewapende opstand aan. Zaterdagochtend kwamen er plots berichten binnen dat de Wagnergroep het Russische grondgebied binnengedrongen had. Het gaat om de stad Rostov aan de Don, waar het militaire hoofdkwartier ligt voor de oorlog in Oekraïne. Het Wagner-huurlingenleger beweert de controle in het Russische Rostov aan de Don, waar het militaire hoofdkwartier voor de oorlog in Oekraïne ligt, te hebben overgenomen. In een video vanuit Rostov aan de Don riep Prigozjin militaire leiders op naar hem toe te komen voor onderhandelingen. Als ze dat niet doen zou hij de stad blokkeren en zijn tocht verderzetten richting Moskou. Dat is zaterdag ook al gebeurd.

Al op 100 kilometer van Moskou
Zaterdag net na de middag bereikt ons het nieuws dat de Wagnergroep intussen al tot op honderd kilometer van de Russische hoofdstad is genaderd. Intussen zijn Russische soldaten aan de zuidwestelijke rand van Moskou machinegeweren aan het opstellen. Dat meldt de Russische zakenkrant Vedomosti. Wagnertroepen rukken verder op naar het noorden en zijn tot goed 100 kilometer van Moskou-stad genaderd. Ze bevinden zich al in Stoepino, in de províncie Moskou. 

Poetin gevlucht met vliegtuig
Het presidentiële vliegtuig van Vladimir Poetin is zaterdag uit Moskou vertrokken. Dat is te zien op Flightradar24, een site die vliegtuigen volgt in realtime. Het vliegtuig steeg op om 14.16 uur op en was volgens de vluchtgegevens onderweg naar een niet nader genoemde bestemming in de richting van Sint-Petersburg. Intussen is het van de radar verdwenen boven de regio Tver, waar Poetin een residentie heeft. Het is echter niet duidelijk of de Russische president wel degelijk aan boord was van dat vliegtuig. 

Russen vluchten
Intussen trekken heel wat rijke Russen weg uit Rusland. Er is duidelijk een uittocht aan de gang van privévliegtuigen vanaf Moskouse luchthavens. Dat is te zien op Flightradar24. Daarnaast zitten ook de lijnvluchten naar Turkije bomvol.

(Skwadra by Tagtik/Source: AFP - Belga - Vedomosti - Telegram - BBC/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren