Tagtik

"Poetin heeft duidelijk geen verbeeldingskracht"

In zijn dagelijkse rapport spaarde de denktank van het Institute for the Study of War (ISW) Rusland niet en beschuldigde het land ervan sneller bloggers de mond te snoeren, dan op te treden tegen het Oekraïense offensief op zijn grondgebied. 

Volgens ISW-experts was de reactie van het hoofd van het Kremlin op de Oekraïense inval ronduit “zwak”. Deze zwakte en ineffectiviteit bewijst dat Rusland “er niet in slaagde om zich voor te bereiden op de mogelijkheid van een grote Oekraïense inval” en dat het Poetin ontbrak aan “strategische verbeeldingskracht”. Volgens het ISW “verklaart de voortdurende onwil van Poetin om de staat van beleg af te kondigen en te erkennen dat Rusland in staat van oorlog verkeert” de moeilijkheden van het Kremlin om een solide defensieve operatie op te zetten. 

Amerikaanse experts geloven ook dat Rusland liever doorgaat met zijn operaties op Oekraïens grondgebied dan versterkingen in te zetten in Koersk (de regio waar de Oekraïense invasie begon). 

Bloggers sneller in diskrediet brengen
In zijn rapport komt het ISW terug op de communicatieproblemen van het land. “Het Kremlin lijkt een meer gecoördineerde aanpak te hebben om zijn controle over de Russische informatieruimte veilig te stellen dan om zijn militaire problemen op te lossen”. De Russische regering is namelijk een campagne gestart om “militaire bloggers die geen banden hebben met het Kremlin en sociale mediabronnen die informatie verspreiden over Oekraïense operaties in de oblast Koersk in diskrediet te brengen”.

Poetin heeft daarom “informatie die op sociale netwerken verschijnt streng gecensureerd, met het argument dat dergelijke informatie paniek zaait en in het voordeel is van de Oekraïense strijdkrachten”.  

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: L’Indépendant/Picture: by Kremlin.ru via Wikicommons under license Creative commons CC-BY-4.0

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren