Tagtik

Poetin is verzwakt: zijn ‘buitensporige ambities’ keren zich tegen hem

Op het eerste gezicht lijkt hij een onverwoestbare rots. Maar op verraderlijke wijze heeft de oorlog in Oekraïne het Russische staatshoofd verzwakt.

De directeur van de CIA (Central Intelligence Agency), William J. Burns, legt in een artikel in Foreign Affairs (Amerikaans tijdschrift) uit dat de macht van Vladimir Poetin is verzwakt. Volgens de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Rusland koestert de Russische president een obsessie met Oekraïne, een vaststaand idee dat niet mag worden onderschat: "Hij denkt dat Rusland geen grote macht kan zijn en dat hij zelf geen grote Russische leider kan zijn als Oekraïne dat wel is." Een fixatie die, paradoxaal genoeg, ook de zwakheden van Rusland en zijn leider in de schijnwerpers heeft gezet. De verovering van Kiev in slechts een paar dagen is mislukt, de gewapende middelen raken op, de verliezen zijn sinds het begin van de oorlog alleen maar toegenomen...

“Tegelijkertijd zou de Russische economie volledig te lijden hebben onder de gevolgen van de oorlog en zou Moskou zijn lot als ‘economische vazalstaat van China’ bezegelen”, aldus 7sur7. En, opnieuw volgens CIA-baas William J. Burns, hebben Poetins ‘buitensporige ambities’ zich ook tegen hem gekeerd. In plaats van de NAVO te verzwakken, moedigen ze het Bondgenootschap alleen maar aan zich te ontwikkelen en te versterken.

Het Westen moet niettemin waakzaam blijven en zijn steun aan Oekraïne behouden. Ook het verzet en de aanvallen “ver achter het front, op Russisch grondgebied” moeten worden voortgezet. En William J. Burns voegde hieraan toe: “Poetin zou opnieuw kunnen dreigen met nucleaire vergelding en het zou dwaas zijn om het risico van escalatie volledig te negeren. Maar het zou net zo dom zijn om je onnodig door hem te laten intimideren.”

(SR and ASD for Tagtik/Source: 7sur7/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren