Tagtik

Poetin keert zich tegen Wagner-topman: "Prigozhin is gek geworden"

De Russische openbare televisie, waarvan we weten dat het eigenlijk de spreekbuis is van het Kremlin, verandert de retoriek wanneer het gaat over het hoofd van de privémilitie Wagner volledig. Een keerpunt?

Is Yevgeny Prigozhin,  de oprichter van de paramilitaire groep Wagner, volledig de pedalen kwijt? Dmitri Kiselev, een van de mediawaakhonden van het Kremlin, stelt zich alvast openlijk vragen bij de mentale gezondheidstoestand van  Prigozhin op de antennes van de Russische openbare televisie. 

De retoriek over wie het aandurfde Vladimir Poetin twee weken geleden te beschimpen, is aan het veranderen en dat voorspelt misschien niet veel goeds voor Prigozhin. Geldzuchtig, megalomaan, van God los, het portret dat tegenwoordig gemaakt wordt van Poetins ex-vriend bestaat uit niets positiefs meer.
Vorige week erkende het Kremlin publiekelijk dat het Kremlin de Wagner-militie volledig financiert, maar onderzoek moet uitwijzen of dat geld is gestolen of verduisterd werd.
Sindsdien wordt Prigozhin meer en meer afgeschilderd als een persoon die enkel maar geld en macht wilt en gek zou zijn geworden na de overwinningen die zijn milities op de grond behaalden.

Hij werd reeds een "verrader" genoemd in privégesprekken in het Kremlin, maar nu verandert ook het publieke discours over de Prigozhin-zaak geleidelijk. Op zondag 3 juli nam Dmitri Kiselev, de presentator van het programma "Nieuws van de week", een van Poetins favoriete programma's, de taak op zich om Yevgeny Prigozhin in een nieuw daglicht te stellen: "Prigozhin verloor zichzelf volledig vanwege sterke sommen geld", aldus de journalist, die eraan toevoegt dat Prigozhin het gevoel heeft dat alles is toegestaan, dat zou immers al lang geleden ontstaan ​​zijn door de operaties van zijn militie in Syrië en Afrika. Dat gevoel zou alleen nog maar zijn versterkt na de verovering van de plaatsen Soledar en Bakhmout, volgens de presentator van Poetins favoriete show. En Kisselev herinnerde de kijkers eraan dat Wagner bijna 9 miljard euro aan overheidsgeld zou hebben ontvangen, een bedrag dat niet verifieerbaar is.

Deze uitspraken zijn er duidelijk op gericht om Yevgeny Prigozhin de steun te ontnemen die hij nog kon genieten bij de elite en de Russische bevolking.

Is Yevgeny Prigozhin, inmiddels verbannen naar Wit-Rusland, een doelwit geworden? Zijn zijn dagen geteld? We zullen het snel weten...

(Skwadra and LpR by Tagtik/Source: RFi/Picture: Dmitry Bukhantsov via Unsplash)

Ook dit kan u interesseren