Tagtik

Poetin staat voor grote uitdaging

Deze onderzoeker en specialist in internationale vraagstukken vindt dat het Russische regime veel kwetsbaarder is dan de meeste mensen denken, vanwege de extreme personalisering van de macht door de meester van het Kremlin, die steeds minder voeling heeft met de realiteit.

Voor Maksim Samorukov, onderzoeker aan het Russia-Eurasia Centre in Berlijn, staat het regime van Poetin op instorten en staat zijn economie aan de rand van de afgrond.

“De aard van het Russische regime maakt het kwetsbaar, omdat het volledig afhankelijk is van de beslissingen van één persoon. Deze machtsconcentratie is nog versterkt door de oorlog in Oekraïne. Zozeer zelfs dat het regime bij elk nieuw probleem alleen maar reageert volgens het standpunt en de persoonlijke vooringenomenheid van één alleenheerser”.

En de onderzoeker gaat verder: “Met zo'n systeem is het onmogelijk om geen fouten te maken. Vooral omdat deze man, Vladimir Poetin, ouder wordt en steeds verder af komt te staan van de realiteit. Zijn obsessie met Oekraïne betekent dat hij alle andere kwesties en de oververhitting van de Russische economie negeert”.

Op korte termijn ontwikkelt Poetin een oorlogseconomie die de Russische samenleving op zijn grondvesten zal doen schudden. Maar wat met de lange termijn?

(FVDV and AmBar for Tagtik/Source: L'Express/Photo: DPA/Russian Look/Kremlin Pool)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren