Tagtik

Poetin verhoogt dreiging met biologische wapens

Uit satellietbeelden blijkt dat een uitgestrekt nieuw complex is gebouwd dat volgens experts de kenmerken draagt van een zwaarbeveiligde biologische onderzoeksfaciliteit.


De uitbreiding van een gesloten biologisch laboratorium in de buurt van Moskou, die sinds de invasie van Oekraïne door satellietbeelden is gedocumenteerd, duidt op een mogelijk alarmerende ontwikkeling van biologische onderzoekscapaciteiten.


De uitbreiding van deze aan het leger gelieerde locatie, in combinatie met recente verklaringen van Russische defensiefunctionarissen over het verbeteren van de reactie op biologische dreigingen, heeft ertoe geleid dat voormalige Amerikaanse defensiefunctionarissen dit zien als een mogelijk strategisch waarschuwingssignaal van Moskou tegen de achtergrond van escalerende internationale spanningen.


Andrew Weber, een voormalige hoge non-proliferatiefunctionaris van het Pentagon die in de jaren 90 onderzoek deed naar Sovjetfabrieken voor biologische wapens, is van mening dat Moskou zijn tegenstanders waarschuwt voor mogelijk gebruik: "Poetin zwaait openlijk en in de pers met kernwapens. Maar omdat ze nooit toegeven biologische wapens te bezitten, is de manier om een signaal af te geven door over deze faciliteiten te praten. De subtiele hint is: “Hé, we hebben deze mogelijkheid. En denk niet dat we het niet gaan gebruiken," vertelde Weber aan de Amerikaanse krant The Washington Post.


(PP with AmBar/Source: Washington Post/Photo: Pixabay)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren