Tagtik

"Prigozjin is auteur van de belachelijkste muiterij in de geschiedenis"

"Dit alles verzwakt Rusland alleen maar en maakt ons sterker", zei Yuriy Sak, adviseur van de Oekraïense minister van Defensie, in The World This Weekend op BBC Radio 4 .

"Het zal onze plannen niet beïnvloeden. We zijn op een missie om ons land te bevrijden en ik kan alleen maar hopen dat onze bondgenoten, die deze belachelijke muiterij ook zien, begrijpen dat de manier om de oorlog in Oekraïne te beëindigen is ervoor te zorgen dat Oekraïne militair zegeviert over Rusland. "Er is geen hoop op enige vorm van interne transformatie in Rusland. Dit zal alleen gebeuren op het slagveld", concludeerde de adviseur van de minister van Defensie.

De Oekraïense presidentiële adviseur Mikhailo Podoliak van zijn kant beschreef vandaag de 24-uurse opstand van de paramilitaire groepering Wagner in Rusland als "een vernedering" voor het Kremlin.

Volgens deze functionaris onthulde de opstand de erosie van Poetins macht, veroorzaakte het chaos en werd de situatie uiteindelijk opgelost dankzij de bemiddeling van "een tussenpersoon met een twijfelachtige reputatie", de president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko.

De leider van de Russische huurlingengroep Wagner heeft zaterdagmiddag de opstandsbewegingen in Rusland tegen het militaire bevel opgeschort, minder dan 24 uur na de bezetting van Rostov, een strategische stad voor de oorlog in Oekraïne, gelegen in het zuidwesten van het land.

Poetin noemde de actie van de groep een 'rebellie' en zei dat het een 'dodelijke bedreiging' voor de Russische staat en verraad was, waarmee hij garandeerde dat hij geen 'burgeroorlog' zou laten gebeuren en dat de verantwoordelijken de prijs zouden betalen.

Aan het einde van de dag waarop de opmars van de strijdkrachten van de Wagner Group op ongeveer 200 kilometer van Moskou werd gemeld, kondigde Prigozhin aan dat hij een overeenkomst had onderhandeld met de Wit-Russische president.

Eerder had de leider van de paramilitaire groep het Russische leger ervan beschuldigd zijn huurlingenkampen aan te vallen, waarbij "een zeer groot aantal slachtoffers" vielen, beschuldigingen die diepe spanningen binnen de strijdkrachten van Moskou aan het licht brachten wat betreft het offensief in Oekraïne.

Ondertussen vertelde Vladimir Poetin zondag op de Russische staatstelevisie dat het land vertrouwen blijft houden in de plannen die het heeft voor de "speciale militaire operatie" in Oekraïne.

(Skwadra and LpR by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren