Tagtik

Rusland betaalt valse demonstranten voor fake betogingen in heel Europa

Rusland stuurt structureel dezelfde mannen met dezelfde bordjes en dezelfde spelfouten naar betogingen in heel Europa. Dat zegt de Deense openbare omroep DR.

Rusland zou hiermee desinformatie willen verspreiden over zogezegd grote demonstraties tegen wapenhulp aan Oekraïne, terwijl het slechts over enkelingen gaat die betaald worden voor hun diensten door het Russische regime. 

De Deense omroep DR identificeerde in samenwerking met andere Europese media zoals het Franse ‘Le Monde’ alvast minstens tien “nepdemonstraties” in verschillende Europese steden. De nepdemonstranten doken tussen december vorig jaar en maart dit jaar op bij onder meer pensioenprotesten in Parijs, klimaatprotesten in Den Haag en ook bij protesten in Brussel. In Brussel zouden ze op vier demonstraties aanwezig geweest zijn. Maar die betogingen hadden helemaal niets met de oorlog te maken. Het gaat om drie vakbondsbetogingen en één betoging tegen de hoge werkdruk in onder meer de zorgsector. Rusland wil dus aan de hand van nepbetogers en hun bordjes de indruk wekken dat alle aanwezigen hun steun uiten aan Poetin. 

(Skwadra by Tagtik/Source: DR/Picture: Twitter - DR)

Ook dit kan u interesseren