Tagtik

"Russen wilden Belgische windmolenparken saboteren"

Op 17 november werd een Russisch onderzoeksschip gesignaleerd voor de Belgische kust, zo verklaarde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Wellicht wilde het de Belgische energie-infrastructuur in kaart brengen om het later te kunnen saboteren.

De Belgische kustwacht merkte verdachte bewegingen van het schip op, maar kon het niet onderscheppen door het slechte weer en omdat het schip zijn verplichte locatiesysteem had uitgezet. Ook in Nederlandse wateren was het schip gesignaleerd.

"De precieze motieven van dit Russische schip kennen we niet, toch moeten we hierin niet naïef zijn. Zeker als het zich verdacht gedraagt in de buurt van onze windmolenparken, onderzeese gasleidingen, datakabels en andere kritieke infrastructuur", aldus Van Quickenborne bij Het Laatste Nieuws.

Op basis van de plaats waar het schip opgemerkt is denken de Belgische inlichtingendiensten dat het schip vooral interesse had in Belgische offshorewindmolenparken. Op die plek staan er negen windmolenparken. 

In de Belgische territoriale wateren ligt 163 kilometer aan gaspijpleidingen, meer dan 900 kilometer aan telecommunicatiekabels en ruim 200 kilometer aan elektriciteitskabels.

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Picture: Thomas G. on Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren