Tagtik

Russische leger wordt gek: "Ze knuppelen ons neer en sturen ons terug naar het front"

Ze weigeren terug te gaan naar de hel, naar de frontlinie van de oorlog. Maar er zit vaak niets anders op. Veel Russische rekruten werden onder dwang teruggestuurd naar Oekraïens grondgebied, waar koste wat het kost voortdurend soldaten naar gestuurd moeten worden. 

Het onafhankelijke mediakanaal Meduza vertelt het verhaal van enkele van deze rekruten, die getekend zijn door de oorlog in Oekraïne. 

Geconfronteerd met de weigering van honderden soldaten, neemt het Russische Ministerie van Defensie nu een extreem harde houding aan. Sergei Krugly, 29 jaar oud, vertelt hoe hij in 2022 de opdracht kreeg om hoofden van mensen te verzamelen op de plaats van het conflict. Diep getraumatiseerd nam hij verlof en keerde in maart 2023 naar huis terug. Hallucinaties, slapeloosheid... de nachtmerrie begon voor hem. Hoewel hij beweerde de enige kostwinner van zijn gezin te zijn, omdat zijn moeder alcoholiste was, en hij hiervan het bewijs leverde om niet opnieuw gedetacheerd te worden, dagvaardde de politie hem in oktober 2023 om zijn desertie aan te geven. 

Hetzelfde liedje voor Vladimir Muronova. Op het slagveld moest hij lijken opruimen en verzamelen: "Je hebt drie dagen achter elkaar dienst, dan is er een wisseling van team, als je het overleeft. Daarna verlies je je hoofd. De lijken stapelen zich overal op. Ik begon ze voor mijn vrienden te aanzien," zegt hij. Vanwege posttraumatische stress besloot hij niet terug te keren naar de oorlog en nam in juni 2023 verlof. Een paar maanden later, in oktober 2023, moest hij naar de stad Svobodny om de militaire politie een officiële verklaring te geven.

Sergej en Vladimir belanden in de Russische stad Jekaterinenburg. Daar werden ze "vastgehouden in een gebouw met andere deserteurs", meldt het Belgische La Libre. Ze werden opgesloten omdat ze deserteerden. De situatie werd dramatischer toen er een nieuwe commandant aankwam. De gevangenen werden regelmatig in elkaar geslagen. Mei 2024: gewapende soldaten braken in en namen met geweld tussen de 170 en 180 deserteurs mee naar het front. Vladimir weet nu dat hij één van hen is, dat hij teruggestuurd zal worden naar de oorlog. Het was onmogelijk om te ontsnappen, zoals zijn vrouw zei, "er kwamen veertig kerels met wapenstokken binnen en als je weigerde te vertrekken, sloegen ze je bewusteloos en zetten ze je op het vliegtuig, bewusteloos". 

Willen of niet, elke levende Rus wordt opgeofferd...

(SR and AsD for Tagtik/Source: La Libre/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren