Tagtik

'Russische propaganda vanuit internationaal ruimtestation is onaanvaardbaar'

De Europese en Amerikaanse ruimtevaartorganisaties zijn niet te spreken over het feit dat Rusland het internationaal ruimtestation ISS gebruikt om politieke boodschappen te verspreiden.

NASA en ESA reageren hiermee rechtstreeks op een foto van drie Russische kosmonauten aan boord van het ISS die poseren met de vlaggen van de zelfverklaarde Volksrepublieken Loegansk en Donetsk, twee provincies in Oekraïne waar zwaar wordt gevochten.

Bevrijdingsdag van de Volksrepubliek Loegansk! We vieren feest, zowel op aarde als in de ruimte." Zo luidde het onderschrift bij twee foto's die het Russische ruimtevaartagentschap Roskomos maandag had gepost op de berichtenapp Telegram.

Zowel NASA als ESA vinden de Russische propaganda onaanvaardbaar. "NASA beschuldigt Rusland ervan het ISS te gebruiken voor politieke doelen en de oorlog tegen Oekraïne te steunen. Dat druist fundamenteel in tegen de belangrijkste missie van het ruimtestation: het bevorderen van wetenschappelijk en technologisch onderzoek voor vreedzame doelen."

Ook Josef Aschbacher, de baas van het Europees ruimtevaartagentschap ESA, reageert op Twitter: "Het is onaanvaardbaar dat het ISS een platform wordt om politieke en humanitaire crisissen op aarde uit te spelen. (...) Het moet symbool blijven voor vrede en inspiratie."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren