Tagtik

Russische soldaten krijgen asiel in Frankrijk

Voor het eerst heeft een EU-land een groep deserteurs zonder reisdocumenten of internationale paspoorten toegelaten en tijdelijk asiel verleend.

Zes Russische soldaten die hun troepen in Oekraïne hebben verlaten, zijn naar Frankrijk getrokken en hebben er asiel aangevraagd. Frankrijk heeft hen een tijdelijke verblijfsvergunning toegekend. 

Deze opmerkelijke beslissing zou wel eens nog andere Russische soldaten kunnen inspireren om hun post te verlaten en te vluchten voor Poetins gruwel naar EU-landen.

In 2023 hebben 5000 Russische militairen zonder toestemming hun legereenheid verlaten. Zo meldt de onafhankelijke nieuwssite Mediazona op basis van cijfers van militaire rechtbanken in het land. Een deel onder hen vluchtte naar het buitenland, vaak naar Belarus, Armenië en Kazachstan. Maar ook in die landen zijn ze vaak niet veilig voor de Russische inlichtingendiensten, daarom dat een verhuis naar een EU-land stilaan aanlokkelijker begint te worden voor heel wat Russische soldaten aangezien ze er nu ook zonder internationaal reispaspoort tijdelijk welkom blijken te zijn.

(SR for Tagtik/Picture: Tina Miroschnichenko via Pexels)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren