Tagtik

Student (24) richt bloedbad aan op Europese universiteit: telde af in dagboek (VIDEO)

De 24-jarige filosofiestudent David Kozak heeft donderdag voor een gruwelijk bloedbad gezorgd op de universiteit van Praag.

Eerst schoot de Tsjech zijn eigen vader thuis dood in Hostoun, een dorp op twintig kilometer van Praag. Vervolgens trok hij naar de filosofiecampus van de universiteit in Praag. Hij opende het vuur met een zwaar wapen op de vierde verdieping.

De schutter doodde uiteindelijk 14 mensen, minstens 24 mensen raakten gewond. Nog geen drie uur na de vondst van het lichaam van zijn vader, stelden speciale eenheden van de politie vast dat de student ook overleden was. Hij zou zichzelf gedood hebben, al heeft de politie ook in zijn richting geschoten. 

Motief
Tussen 9 en 19 december zette de dader op Telegram berichten onder de noemer “mijn dagboek op weg naar de schietpartij op school”.  De student zei dat hij “een waardeloos leven” had, de wereld “met zo veel mogelijk pijn” wilde achterlaten en dat “iedereen mij haatte, mij nog altijd haat en mij zal blijven haten. Dat kan me niks schelen, het is wederzijds”. 

In zijn berichten beweerde de student dat hij zich liet inspireren door Alina Afanaskina, een 14-jarig meisje dat op 7 december een 13-jarige klasgenoot doodschoot en vijf mensen verwondde op een school in het Russische Bryansk. Ze deed dat met de riotgun van haar vader, waarmee ze ook zichzelf doodschoot. 

De dader zou geholpen geweest zijn door zijn vriendin, zij zou voortvluchtig zijn en mogelijk op weg naar het buitenland. 

Eerder deze week zou diezelfde David Kozak al een man en zijn twee maanden oude dochtertje doodgeschoten hebben in een bos in de buurt van Praag.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan in België terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Denk je aan zelfmoord? We zijn er voor je. Je kunt in Nederland met ons geheel anoniem bellen of chatten. Bel gratis 0800-0113. Chat met ons. www.113.nl.

(Tagtik/Illustration picture: Photo by Pavel S on Unsplash)

Video showing the Prague university shooter David Kozak shooting from the roof
byu/DialgaDiamond inmasskillers

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren