Tagtik

Toptennisser vecht nu voor Oekraïne: 'Tennisballen ingeruild voor granaten'

Alex Dolgopolov ging anderhalf jaar geleden op pensioen als professionele tennisspeler. Hij vervoegde het Oekraïense leger in de strijd met de Russische aanvaller. 

In The Daily Mail vertelt hij over het grote contrast tussen zijn huidige en vorige carrière. Terwijl zijn vroegere concurrenten zich afgelopen zomer aan het voorbereiden waren op de US Open, lag Dolgopolov immers ineengedoken in een loopgraaf aan de frontlinie. Het contrast kon niet groter zijn.

De Oekraïener versloeg in 2015 niemand minder dan Rafael Nadal, maar strijdt nu tegen een andere tegenstander. Hij ruilde de tennisballen voor granaten. “Je zit daar en na een paar granaten begin je de volgorde al te begrijpen. We hadden de dag ervoor 15 uur gewerkt en waren 4 uur ’s ochtends weer begonnen. Door het gebrek aan slaap leken we wel zombies met energiedrankjes. Toen wisten we dat er elke twee minuten een mortier werd afgevuurd, en de tweede 40 seconden daarna, en het kwam steeds dichterbij”, deelt hij zijn ervaringen in de Engelse pers.

Van tennisballen naar handgranaten
“Je voelt ze echt door je lichaam gaan als ze landen”, geeft Dolgopolov een huiveringwekkend inkijkje. “Nadat het is verlaten, weet je dat het ongeveer 20 seconden duurt voordat de granaat naar je toe vliegt. Je hoort de uitgang en wacht op de aankomst. In de loopgraaf heb je interessante gedachten, je kan alleen niks doen. Je denkt: ’als ik de loopgraaf verlaat, kun je misschien de auto halen, dat is sowieso de slechtste beslissing.”

Dronepiloot
Intussen is Alex Dolgopolov een ervaren drone-operator geworden met als voornaamste taak vlak achter de voorste posities van de troepen te zitten en te helpen bij gerichte aanvallen.

(Skwadra by Tagtik/Source: The Daily Mail/Picture: X video screenshot)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren