Tagtik

Van Aert, eerste Belgische winnaar op de Puy de Dôme sinds 48 jaar?

Wout Van Aert won in 2021 al de rit met de legendarische dubbele beklimming van de Mont Ventoux. Kan hij nog een zege op een legendarische col aan zijn palmares toevoegen? Sinds 1975 heeft geen enkele Belg meer gewonnen op de top van de Puy de Dôme. Zondag keert de Tour er voor de eerste keer sinds 1988 terug.

Tour de France 1975, 11 juli, 14e etappe. Het peloton vertrekt vanuit Aurillac, in de richting van de Puy de Dôme. Er wachten de renners 173,5 kilometers op weg naar een van de zwaarste beklimmingen van de Tour de France.

De Puy de Dôme, een uitgedoofde vulkaan in de regio Auvergne-Rhône-Alpes, is een zware klim over bijzonder steile hellingen (gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 11% in de laatste 4 km).

Een buitenbeentje onder de klimmers

Aan het begin van deze etappe is klimgeit Lucien Van Impe de grote favoriet van de bookmakers: hij is een uitzonderlijke klimmer die al in 1971 en 1972 de bolletjestrui als beste klimmer in de Tour de France heeft veroverd.


In een lichte regen worden de eerste kilometers op hoge snelheid afgelegd. Dan pakt het peloton in groep de Puy-Mary aan, waar, niet verrassend, Van Impe zijn bolletjestrui verstevigt.

Molteni zorgt voor het tempo

Op de Côte de Rouillas kiest de Spanjaard Antonio Menendez (Kas) het hazenpad. Hij heeft nog steeds een goede minuut voorsprong aan de voet van de Puy de Dôme. De Molteni-ploeg van Merckx, aangevoerd door Janssens en De Schoenmaecker, bepalen het tempo van het peloton, dat Menendez met nog 6 km te gaan bij de lurven vat.


Van Impe wint, Thévenet komt dichterbij

Op vijf kilometer van de top zitten de eersten van het algemeen klassement nog altijd bij elkaar. Bernard Thévenet (tweede in het klassement op 1'32" van Merckx) demarreert, Lucien Van Impe (Gitane) volgt in zijn spoor.

Achter het kopduo zit Merckx in het gezelschap van Zoetemelk, die weigert van hem over te nemen.

Met nog 1200 meter te gaan kan Van Impe wegrijden van Thévenet: hij wint zo de 3de Touretappe uit zijn carrière.


Hij weet het dan nog niet, maar het jaar daarop, in 1976, zou hij de Tour winnen.

Een klap in de lever

Deze legendarische etappe is ook de wielergeschiedenis ingegaan om een incident met Eddy Merckx: op 150 meter van de streep krijgt hij van een toeschouwer een klap in zijn lever. Na de finish daalt Eddy opnieuw de col af, herkent zijn aanvaller en laat hem arresteren door de politie.


Sinds die dag heeft geen enkele Belg nog gewonnen op de top van de Puy de Dôme, waar de Tour sindsdien nochtans al vijf keer is teruggekeerd.

Lucien Van Impe, de laatste Belgische winnaar op de Puy de Dôme, is ook de laatste Belg die de Tour de France heeft gewonnen.

Kan Wout Van Aert zijn dubbele opvolger worden? Een van die antwoorden krijgen we al op zondag...

(DR met LpR/Picture : Adrien Brun via Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren