Tagtik

Van Quickenborne gaat de strijd aan met TikTok

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil TikTok verbieden op werktelefoons van alle overheidspersoneel. 

Wereldwijd is TikTok in het oog van een storm verzeild geraakt. Overheden en privacy-experts wereldwijd stellen immers dat de Chinese app niet veilig omspringt met persoonlijke gegevens van gebruikers. Er wordt zelfs gevreesd dat het gebruikt zou kunnen worden voor spionage. De Belgische inlichtingendiensten adviseerden deze week dat overheidsmedewerkers de app verwijderen. Premier Alexander De Croo (Open VLD) vroeg vorige week een nieuw advies over TikTok aan de inlichtingendiensten. Het eventuele officiële verbod wordt op de volgende nationale veiligheidsraad aangekondigd. In 2020 raadde Staatsveiligheid alvast af de app te installeren op (werk)toestellen die gevoelige informatie bevatten. Minister Van Quickenborne wijst erop dat het mogelijk is dat TikTok gegevens aan de Chinese overheid bezorgt. "De app moet en zal verboden worden voor alle overheidspersoneel", stelt de justitieminister donderdag bij VRT Nws. 

Het geadviseerde verbod wordt nu overgemaakt aan de Nationale Veiligheidraad, die dat als een richtlijn zal uitvaardigen. Het gaat voor alle duidelijkheid enkel om een voorstel tot verbod voor overheidspersoneel, niet voor alle inwoners van België.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT Nws/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren