Tagtik

Verenigde Staten zenden omstreden clusterbommen naar Oekraïne

Washington aarzelde lange tijd over het al dan niet leveren van clusterbommen aan Oekraïne, maar heeft nu toch ingestemd met de levering van deze gruwelijke bommen aan Oekraïne.

De regering-Biden zal de clusterbommen versturen als onderdeel van een nieuw militair steunpakket ter waarde van 800 miljoen dollar.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft Joe Biden reeds  bedankt voor de “onmisbare” militaire hulp die de Verenigde Staten leveren aan zijn land. “Een bijtijds, breed en broodnodig militair hulppakket van de Verenigde Staten”, schrijft Zelenski op Twitter. “We zijn het Amerikaanse volk en president Joe Biden dankbaar voor de beslissende stappen om Oekraïne dichter bij een overwinning over de vijand te brengen.” De Oekraïense president heeft het over een “uitbreiding van de Oekraïense defensiecapaciteiten” met “nieuwe tools voor de herovering van ons land”.

De Amerikanen zijn in staat om de clusterbommen relatief snel te leveren omdat ze de wapens in groten getale hebben opgeslagen. Er zouden drie miljoen granaten klaarliggen. Rusland gebruikt trouwens al sinds het begin van de invasie clustermunitie. Na lancering gaan de clusterbommen open en kunnen ze tot wel honderden kleinere explosieven over een groot gebied verspreiden.

(Skwadra by Tagtik/Source: ABC News - Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren