Tagtik

Waarom zijn er zoveel mesaanvallen in Duitsland?

Duitsland heeft een aanzienlijke toename van messenaanvallen gezien, vooral in stedelijke gebieden en op treinstations. De recente dodelijke steekpartij op een festival in Solingen heeft de roep om strengere regels voor messen verder versterkt. 

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser heeft voorgesteld om de toegestane lemmetlengte in openbare ruimtes te verkleinen en meer wapen- en messenvrije zones te creëren. Ondanks bestaande beperkingen op bepaalde messen, zoals springmessen en vlindermessen, blijven het aantal mesgerelateerde aanvallen toenemen, met bijna 9.000 ernstige gevallen in 2023 volgens de politie.

Bondskanselier Olaf Scholz en andere functionarissen hebben harde maatregelen beloofd, maar experts zoals criminoloog Dirk Baier betogen in Duitse media dat strengere wetten alleen het probleem niet zullen oplossen. Baier benadrukt de noodzaak van sociale maatregelen, zoals voorlichting aan jongeren, om de onderliggende oorzaken van messencriminaliteit aan te pakken. 

Het probleem is ook politiek geladen geworden, waarbij rechtse partijen het gebruiken om steun te winnen in aanloop naar de komende deelstaatverkiezingen.

(Fausto by Tagtik/Source: Guardian, ARD/Illustration picture: picture alliance/dpa | Christoph Reichwein)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren