Tagtik

Wat waren Russische bommenwerpers die naar Nederland vlogen van plan?

Twee Russische bommenwerpers die richting Nederland vlogen, zijn maandagochtend in Deens gebied onderschept door de luchtmacht van Denemarken. Wat waren deze Russische bommenwerpers van plan?

De Russische ‘Bears’ werden door de Denen onderschept. De bommenwerpers zijn inmiddels weer omgekeerd. De Nederlandse luchtmacht was eveneens paraat om in te grijpen van zodra ze het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied zouden binnentreden. Na een QRA (Quick Reaction Alert) kregen twee Nederlandse F16's van vliegbasis Volkel opdracht om op te stijgen.

De Russische bommenwerpers waren op weg naar het verantwoordelijksgebied van Nederland. Dat gaat om het luchtruim boven Nederland en aangrenzend gebied boven de Noordzee, tot zo’n 200 kilometer ten noorden van Leeuwarden, dus buiten de territoriale wateren.
Russische vliegtuigen schonden vorig jaar 570 keer het luchtruim van een Europees land. Nederland heeft begin dit jaar meerdere malen Russische vliegtuigen onderschept toen ze waren gestationeerd in Polen om het Navo-luchtruim te bewaken. 

Sinds 1 januari 2017 bewaken België en Nederland afwisselend het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. 

"De Nederlandse F-16’s staan op Vliegbasis Volkel 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dit heet de Quick Reaction Alert (QRA). De QRA komt in actie wanneer een vliegtuig het luchtruim van de Benelux binnenvliegt zonder van tevoren een vluchtplan ingediend te hebben en zonder zich te identificeren. Dit kan gaan om een gevechtsvliegtuig van een ander land, maar ook om een passagierstoestel. Op de vliegbasis staan altijd 2 vliegers en 2 technici klaar", zo legt de Nederlandse koninklijk luchtmacht uit.

(Skwadra and Fausto by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren