Tagtik

Wist je dat ijsberen een zwarte huid hebben?

De ijsbeer, ook wel poolbeer genoemd, wordt ook wel eens de koning van het Noordpoolgebied genoemd. Deze geelwitte beer is langer en groter dan de andere beren. Met een lengte van 2 à 2,5 meter en een gewicht van 300 kg (vrouwtjes) tot 700 kg (mannetje) staat hij bovenaan de voedselketen. Geen enkel dier op de Noordpool durft op een ijsbeer te jagen!

De vacht van de ijsbeer ziet er spierwit uit waardoor deze beer bijna verdwijnt in het sneeuwlandschap van de Noordpool. Maar eigenlijk zijn de haren van de vacht hol en doorzichtig in plaats van wit. Deze haartjes stoten water af, waardoor ijsberen na het zwemmen niet nat blijven.

Weet je dat de huid van een ijsbeer namelijk zwart is?
Hiermee trekken ze zoveel mogelijk warmte van de zon aan, zodat de ijsbeer toch lekker warm blijft op die koude Noordpool. Op de naakte delen van zijn lichaam kan je zijn zwarte huid zien, bijvoorbeeld bij zijn neus en lippen.

Hoe komt het dan dat de ijsbeer er toch wit uitziet?
Dat heeft te maken met de lichtinval. Op zonnige dagen lijken ze wit, terwijl ze op bewolkte dagen een tikkeltje grijs uitzien. Bij zonsondergang kunnen ze zelfs oranje lijken.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren