Tagtik

Worden nu ook zwangere vrouwen naar het front in Oekraïne gestuurd?

Een opvallende video zorgt voor bizarre speculaties. We zien hoe Russische strijders een zwangere Oekraïense soldaat gevangen nemen. Wat is er aan de hand en is de video niet fake?

TF1 meldt dat er een schokkende video circuleert op sociale media. Op de beelden zien we een Russische soldaat de gevangenneming filmen van een zwangere vrouw, vermoedelijk een officier van het Oekraïense leger. De video, die al veel inkt deed vloeien, werd massaal gedeeld op TikTok, maar vooral door de man die de voornaamste propagandist van het Kremlin wordt genoemd: Vladimir Solovjev. Je raadt het al: de video is een manier voor pro-Russen om de slechte praktijken van Oekraïne en zijn president aan de kaak te stellen.

Vrouwen in Oekraïne hebben de keuze om te vechten, in tegenstelling tot mannen ouder dan 18 jaar die de wapens kunnen opnemen. Er zijn ook bijna 60.000 vrouwen (cijfers verzameld door het Ministerie van Defensie) die hun land dienen. Hiervan bevinden er zich 5.000 in de frontlinie en 41.000 bezetten militaire posten.

En wanneer is er sprake van zwangerschap? Volgens TF1Info stelt het Oekraïense Mediacentrum dat "onder de huidige wetgeving de zwangerschap van een militair een reden is voor vrijwillig ontslag." Militaire vrouwen zijn daarom niet verplicht aan het front te blijven als ze vernemen dat ze zwanger zijn. Eens zwanger kunnen ze niet worden geroepen om naar het front te trekken.

Op dit moment is er geen bewijs gevonden met betrekking tot de identiteit van de vrouw in de video en haar ware positie binnen het leger. Bovendien bestaan ​​er bepaalde inconsistenties, zoals haar outfit, die niet die van Oekraïense soldaten lijkt te zijn, en de afwezigheid van wapens. 

(Tagtik/Source: Midi Libre/Picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren