Tagtik

Zelenski's smeekbede wordt steeds vaker genegeerd

Na bijna twee jaar oorlog is er bij de bondgenoten van Oekraïne steeds minder budget en wil om te helpen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski botst tegenwoordig steeds vaker op een muur als hij om steun vraagt.

Sinds de start van de Russische invasie in februari 2022 verscheen Zelenski al in parlementen over de hele wereld om met een bevlogen en emotionele toespraak om financiële en materiële steun te vragen voor zijn land in de strijd met de Russische agressor. Volgens het gespecialiseerde Duitse Kiel Institute for the World Economy ontving Oekraïne sinds de start van de oorlog al voor meer dan 240 miljard euro aan financiële, humanitaire en militaire steun. Maar nu ontvangt Oekraïne dus steeds minder steun. 

De oorlog in Gaza zorgt er volgens experts tevens ook voor dat Oekraïne veel minder aandacht krijgt. Ook riep Hongaars premier Viktor Orban de Europese Commissie op om de financiële steun aan Kiev van de agenda van de aanstaande Europese top (14-15 december) te halen en zit een enorm steunpakket van meer dan 55 miljard euro al wekenlang geblokkeerd in de Amerikaanse Senaat. 

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC - Bild - Nieuwsblad/Illustration picture: Massood Aslami via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren