Tagtik

Zorgt zakje chips voor dé doorbraak in zaak Bende van Nijvel?

De hoop om er ooit achter te komen wie de leden van de Bende van Nijvel waren, is inmiddels bijna volledig verdwenen. De omerta blijkt ook in België niet te doorbreken, zelfs na al die jaren. Maar zorgt nu een simpel pakje chips alsnog voor een langverwachte doorbraak?

Negentien vingerafdrukken houden de speurders van het federale parket in het onderzoek naar de Bende van Nijvel 2023 nog steeds bezig. Eén van die vingerafdrukken werd teruggevonden op een pakje chips. Met behulp van gesofisticeerde methodes wil men achterhalen of die vingerafdrukken die terug werden gevonden op bestaande bewijsstukken alsnog naar de daders van de gruwelijke overvallen in de jaren tachtig kunnen leiden. Het parket spaarde kosten noch moeite. Maar liefst zesduizend (gewezen) gangsters en potentiële verdachten kregen de vraag om DNA en vingerafdrukken te leveren. Sommige overleden potentiële verdachten moesten zelfs opgegraven worden. Leidt deze tactiek van de laatste kans nog tot een doorbraak?

De vingerafdrukken die bestudeerd worden, werden nagelaten op allerhande voorwerpen: in auto’s, op een vuilniszak, op een zakje chips, op een brandkast of op de deurknop waar de overvallers gepasseerd zijn. En deze vingerafdrukken worden nu dus vergeleken met de zesduizend vingerafdrukken in de database van potentiële verdachten in dit onderzoek. 

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren