Tagtik

Altijd al die hippe quesadilla zelf willen maken?

Letterlijk betekent het Mexicaanse woord quesadilla ‘kaasdingetje’. Het is een van de meest bekende streetfood van Mexico. Het principe is een beetje hetzelfde als onze croques, alleen gebruik je wraps/tortilla’s in plaats van brood.

Het zijn gestapelde tortilla’s op elkaar, gevuld met kaas. Naast kaas kan je eventueel ook vlees of vis als vulling gebruiken. Die tortilla’s bak je in een koekenpan tot de kaas gesmolten is. Het is dus een soort Mexicaanse tosti.

Ook kan je er een plantaardige versie van maken met bijvoorbeeld vegan kaas, avocado, paprika, maïs … Indien je het jezelf wat makkelijker wil maken of voor een kleinere portie, kan je een enkele tortilla gebruiken en deze langs één kant beleggen en dubbelvouwen.

Hoe een quesadilla maken?
In de oven:
Maak eerst je vulling klaar: bv. champignons, ajuintjes, paprika’s … en kruiding. Bak deze vulling eerst even op voorhand gaar in een pan.
Leg een wrap op de bakplaat die je eerst bedekt met bakpapier. Garneer je wrap met ingrediënten en en kaas. Leg er een wrap bovenop. De bovenkant smeer je in met olijfolie. Plaats dit alles in een voorverwarmde oven op 180°. Na ongeveer 10 minuten is je quesadilla klaar.
Check even of de kaas goed gesmolten is.

In de pan:
Bestrijk je pan goed met olie en laat deze goed warm worden. Leg dan je eerste wrap erin en beleg met de vulling. Blijf met de vulling tot 1 cm van de rand; anders wordt het een hele karwei om de quesadilla om te draaien. Leg de tweede wrap er bovenop en druk goed aan. Bestrijk de bovenkant met olie. Wanneer de onderste wrap goudbruin is, na ongeveer 4 minuutjes, draai je je quesadrilla om. Hiervoor gebruik je best een bord dat even groot of groter is dan je quesadilla. Leg dit bord bovenop je pan en draai om. Doe opnieuw in de pan voor een 4-tal minuutjes. Klaar!

Je kan deze quesadilla ook als tapas of voorgerechtje serveren. Dan snijd je deze in driehoekjes zoals een taart. Je kan er een lekker salsa en/of slaatje bij serveren.

Quesadilla als dessert:
Hiervoor gebruik je een andere vulling: bv. stukjes appel of peer, gehakte nootjes, amandelschilfers, bloemsuiker, chocoladedruppels, balsamicocrème … en roomkaas. Varieer volgens wat je zelf lekker vindt!

Bewaren
Eenmaal gebakken kan je een quesadilla 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. In een voorverwarmde oven 8 minuten opwarmen op 180° en je quesadilla is klaar. Invriezen kan ook, maar dan wordt hij iets slapper. Best de avond voordien uit de vriezer halen en in de koelkast plaatsen. Nadien opwarmen in de oven.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren