Tagtik

Daarom krijgt de ene granola nutriscore A en de andere nutriscore D

De nutriscore op verpakkingen zorgt ervoor dat we makkelijker kunnen inschatten hoe gezond een product is. Ons land nam dit systeem over dat in Frankrijk werd ontwikkeld. Het principe is eenvoudig: A staat voor de beste score en krijgt een groene kleur, E heeft een rode kleur en staat voor de slechtste score. Je moet natuurlijk steeds producten vergelijken binnen een bepaald assortiment.

Maar hoe komt het dan dat bv. en granola van het ene merk een nutriscore A krijgt en die van een ander merk nutriscore D? Toch wel verwarrend. Is hier een verklaring voor?

Positief aan de nutriscore is dat ze rekening houdt met elementen die aangemoedigd worden om te eten: vezels, eiwitten, groenten en fruit. Hiervan hebben we vaak een tekort en deze verbeteren tevens de nutriscore. Elementen die de nutriscore verslechteren: vetten, suikers en zouten.

Belangrijk blijft ook om bij eten en drinken rekening te houden met de voedingsdriehoek en je niet alleen blind te staren op de nutriscore.

Wat bv. granola betreft, geeft Annick Verween, voedingsdeskundige, uitleg op Radio 2:

“Binnen de productgroep kun je wel de nutriscore gebruiken om te zoeken naar gezondste optie. Maar weet dat ze geen rekening houdt met e-nummers en bewaarmiddelen, en evenmin met de bewerking van de producten achteraf. " Zo krijgen diepvriesfrieten bijvoorbeeld een score A of B, maar die waarde houdt geen rekening met het feit dat je ze nadien bakt in vet!"

Annick kan zich na het bekijken van de verpakkingen van granola helemaal vinden in de nutriscores A en D van beide producten.
"Bij de granola van het merk 1, zie ik een laag gehalte aan calorieën: 100 kcal minder per 100 gram dan bij het tweede merk. Het vetgehalte is bij merk 1 vier keer zo laag: 5,5 gram vet, tegenover 22 gram bij merk 2. Ook het suikergehalte ligt lager bij merk 1: 1 klontje minder per 100 gram", zegt Verween. "Maar om die A te krijgen moeten er bovendien ook goeie dingen in zitten. Dat zijn hier heel duidelijk de vezels! In de granola van merk 1 zitten er veel meer dan in die van merk 2. Bij merk 1 bedraagt het vezelgehalte 14 gram, bij merk 2 slechts 5 gram."

Weet ook dat niet altijd het duurste merk de beste nutriscore krijgt!

(FVDV for Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren