Tagtik

Dé opruimtip van het moment: begin klein!

De lente staat voor de deur, en dan begint het te kriebelen om te beginnen opruimen. Maar we hebben soms het gevoel dat we niet weten waar te beginnen. Want eigenlijk is het op verschillende plaatsen in huis wel rommelig. Onthou vooral één ding: je kan niet alles in één dag opruimen!

Maak een lijstje: waar erger ik mij het meest aan?
Om niet ontmoedigd te raken start je best met het maken van een lijst van je rommelplekken in huis.
Schrijf deze op en stel je dan de vraag: waar erger ik mij het meeste aan? Dit kan bijvoorbeeld de rommelige logeerkamer zijn, je bureau dat stilaan ondergesneeuwd raakt door bergen papier …

Wanneer je zo een ruimte opruimt, zie je snel resultaat van je inspanningen. En de irritaties van jou en je huisgenoten zijn weg. Dus meer tijd en energie over! Vanaf nu hoef je die plek alleen maar ‘bij te houden’.

Begin klein
Ideaal om te starten met ruimen zijn kleine plekjes, omdat deze minder overweldigend zijn. Dit kan zowel de boekenkast zijn, het badkamerkastje, jouw kleerkast, het kruidenrekje … zijn. Tevens kan je zo’n opruimklus in korte tijd afronden en je kan snel schrappen op je to do-lijstje.

Op naar de volgende klus!
Je kan kiezen om te starten met de meest gebruikte plaats in huis. Meestal is dit de keuken, de woonkamer, de slaapkamer … Dit zijn ruimtes waar mensen intensief gebruik van maken en dus ook heel wat spullen stapelen. Je wordt ook meerder keren per dag geconfronteerd met je probleem. En wanneer zo’n ruimte is opgeruimd, valt stress weg en krijg je rust.

Wanneer je kiest voor 1 van deze methodes zie je dat je snel resultaat hebt. Omdat je klein begint, hou je er ook makkelijker de moed in.
Bovendien kan je ook enkele methoden combineren; je wil bijvoorbeeld de leefruimte aanpakken omdat deze je stoort, maar het is een grote ruimte. Wel dan start je met een makkelijke plek zoals het salontafeltje of dat tijdschriftenbakje. En van daaruit ruim je de hele woonkamer op, stap voor stap.
Voor je het beseft zit je in een opgeruimde ruimte rustig te genieten!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren