Tagtik

Deze schoonmaakmiddeltjes besparen je heel veel geld

Geen schoonmaakmiddelen meer in huis? Geen paniek want je hebt echt niet steeds voor alles en nog wat een spuitbus met schoonmaakmiddel nodig! Er bestaan verschillende goedkope middeltjes waarmee je aan de slag kan gaan en je huis kan laten blinken.

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn is een goede ontvetter en werkt antibacterieel. Om de groei van bacteriën op oppervlakken af te remmen, kan je hiermee makkelijk deurklinken, je sanitair, wc-bril … ontsmetten. Tevens is het de ideale ontkalker voor in de badkamer. Ook glazen en bestek kan je er mee opblinken.
Opgepast: Gebruik het niet op oppervlaktes van natuursteen. Denk aan marmer, graniet, travertin en terrazzo.
Kostprijs: een liter azijn betaal je minder dan 1 euro

Ossengalzeep
Dit is een sterk schuimende koudwaterzeep en ideale vlekkenoplosser! Vlekken van olie, vet, inkt, mascara … op textiel, tapijt of zetels krijg je er mee weg. Voorwaarde: laat de zeep niet opdrogen maar spoel goed uit. Dan laat je het drogen aan de lucht. Handig voor bij de handwas.
Kostprijs: een doos van 100g betaal je 2,50 euro

Groene zeep
Deze zeep wordt ook wel bruine zeep of goudzeep genoemd. Heel wat ouders en grootouders gebruikten deze universele allesreiniger ook voor alles! Zowel om de vloer te poetsen als voor het fornuis en het toilet. Deze zeep wordt steeds meer gebruikt omwille van haar milieuvriendelijkheid; deze zeep is 99% biologisch afbreekbaar.
Kostprijs: amper 2 euro

Ammonia
Ammonia is een oplossing van het gas ammoniak in water. Dit schoonmaakmiddel wordt gebruikt om oppervlakken te reinigen en vetvrij te maken. Nadeel: een penetrante geur en mag enkel verdund (met water) gebruikt worden! Meng dit ook nooit met andere schoonmaakmiddelen en gebruik steeds wegwerphandschoenen om je handen te beschermen.
Kostprijs: minder dan 2 euro

Bicarbonaat
Bicarbonaat wordt ook wel baking soda, maagzout of zuiveringszout genoemd. Verwar het echter niet met baking powder (bakpoeder)! Het zijn 2 verschillende producten.
Bicarbonaat kan je als schuurmiddel voor verschillende toepassingen in het huishouden gebruiken. Lauw water, wat bicarbonaat en een sponsje en zo krijg je o.a. chocoladevlekken uit kledij. Ook je douche, wasbak, tegels in je badkamer krijg je er mee proper.
Kostprijs: doosje van 650g betaal je 2,5 euro

Citroenen
Citroen is een ideaal bleekmiddel. Vlekken van zweet, olie, wijn, bessen … krijg je weg met een mengsel van citroensap en zout. Laat steeds intrekken en spoel nadien af. Ook volgende zaken kan je er mee reinigen: snijplanken, ramen, spiegels en je toilet.
Kostprijs: voor 1 kg citroenen betaal je ongeveer 2,5 euro

(Skwadra by Tagtik/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren