Tagtik

Diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?

Diepvriesgroenten zijn erg populair en vergemakkelijken het werk in de keuken. Maar zijn deze nu even gezond als verse groenten? Er werd al heel wat over geschreven. Wij sommen even alle feiten, mythes en tips op.

Diepvriesgroenten
Deze worden vaak enkele uren na de oogst ingevroren. Met dit proces wordt de daling van vitaminen afgeremd. Voor het industrieel verwerken van groenten gelden strenge kwaliteitsnormen. Groenten uit de winkel invriezen is niet hetzelfde als ingevroren groenten. Dit komt omdat je niet weet hoelang de groenten al in de winkel liggen.

Hoe kook je nu het best diepvriesgroenten?
Deze maak je het best zo snel mogelijk klaar; je hoeft ze niet eerst te ontdooien zodat er zo weinig mogelijk verlies is aan kwaliteit. Haal dus de groenten op het laatste moment uit de diepvries (ontdooien moet niet). Breng water aan de kook en voeg dan pas de groenten toe.

Verse groenten
Als je een groentetuin hebt, is het makkelijk om elke dag verse groenten op tafel te brengen. Zo wordt de voedingswaarde maximaal bewaard. De houdbaarheidsdatum van verse groenten verschilt van soort tot soort, maar langer dan 3 dagen bewaar je ze best nooit. Na het oogsten kan je ze blancheren en invriezen. Thuis invriezen van groenten verloopt trager dan het industriële invriezen waardoor grote ijskristallen ontstaan en een deel van de gezonde voedingsstoffen verloren gaan.
De bereiding is dezelfde als voor diepvriesgroenten. De voedingswaarde en het vitaminegehalte van diepvriesgroenten zijn vergelijkbaar met die van verse groenten. Alles hangt echter af van hoe en waar je de groenten bewaart en wat je ermee doet. Verse groenten kopen en dan lang laten liggen in de kelder om vervolgens klaar te maken, zorgt voor verlies aan vitaminen. Je bewaart verse groenten het best in de speciaal daarvoor voorziene groentelade van je koelkast.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren