Tagtik

Dit kan je allemaal doen met die eierschalen

Pasen! En dan worden er nogal wat eitjes ‘verbruikt’: gekookt, in gerechtjes, als paasversiering … Gooi echter die eierschalen niet zomaar weg! Want wist je dat je deze voor heel wat doeleinden kan gebruiken?

Tips

Maal ze fijn en gebruik ze als meststof of als deel van je potgrond. De eierschalen zitten trouwens vol calcium en andere mineralen.

Gebruik halve eierschalen om plantjes te stekken of te zaaien. Plaats de halve eierschalen in je kartonnen eierdoos. Vul ze met aarde en zaai er je gewenste zaadjes in. Wanneer je ze in volle aarde plaatst, knip je eerst je stukje uit de eierdoos. Het karton vergaat in de aarde en geeft zo ruimte aan de wortels om te kunnen groeien. De eierschaal geeft langzaam calcium af aan het plantje en gaat zo voor extra voeding zorgen.

Gebruik ze om slakken te verjagen. De eierschalen doen hetzelfde werk als die chemische middelen. Maal de schalen fijn en strooi ze in een kring rond je plantjes. Zo voorkom je dat slakken je moestuin gaan leegvreten.

Als voer voor … kippen en vogels. Meng wat fijngestampte schalen door het kippen- of vogelvoer.

Opgepast

Eet zelf geen (stukken van) eierschalen! Deze kunnen bij het doorslikken de keel of slokdarm beschadigen. Sommige mensen maken er wel poeder van om alzo hun dagelijkse behoefte aan calcium aan te vullen. Zelfgemaakt eierschaalpoeder is een goedkoop alternatief voor de supplementen uit de winkel. Hiervoor is het nodig om de schalen zéér goed te laten drogen en te vermalen in de blender. Vervolgens bewaren in een goed afgesloten pot op een droge en koele plaats.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren