Een nieuwe plaag treft Europa: “de resultaten zijn overweldigend”
Er is zojuist een alarmerend rapport gepubliceerd: tonijnconserven, die in heel Europa worden geconsumeerd, bevatten een extreem hoog kwikgehalte, wat een ernstig gevaar voor de menselijke gezondheid vormt.
De NGO's Bloom en Foodwatch waarschuwen Europa dat 100% van de blikjes tonijn die in Europa, vooral in Duitsland, Engeland, Spanje, Frankrijk en Italië, worden getest, kwik bevatten, onderstreept de media Linfo.re. Op 29 oktober werden de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt, en ze zijn vernietigend: ruim de helft van de geanalyseerde blikjes overschrijdt de toegestane drempelwaarden voor andere vissoorten. "De maximale kwikniveaus in tonijn die momenteel in Europa van kracht zijn, zijn vastgesteld op basis van de waargenomen besmettingsgraad van tonijn en niet op basis van het gevaar dat kwik vertegenwoordigt voor de menselijke gezondheid, om de verkoop van 95% van de tonijn te garanderen", onderstreept de enquête.
Volgens het rapport is het toegestane kwikgehalte voor tonijn (1 mg/kg), hoewel de limiet is vastgesteld op 0,3 mg/kg, driemaal hoger dan dat van andere vissen. “Kwik blijft net zo gevaarlijk, ongeacht door welke vis het wordt ingenomen”, specificeren de NGO's, die een ander belangrijk element aan het licht brengen: de vastgestelde limieten hebben alleen betrekking op het gewicht van de vis voordat deze wordt ingeblikt. Een regelgeving die de werkelijke gevaren voor de consument maskeert, aangezien de tarieven voor eindproducten veel hoger kunnen zijn, meldt Linfo.re.
Volgens de WHO is kwik dat rechtstreeks afkomstig is van kolencentrales opgenomen in de lijst van de tien stoffen die het meest “zorgwekkend” zijn voor de menselijke gezondheid.
(SR and AsD for Tagtik/Source: Linfo.re/llustration: Unsplash)