Tagtik

Je waterkoker of magnetron dumpen?

Al eens nagegaan hoeveel keer per dag je water opwarmt? Van het water voor dat kopje thee tot het minute soepje. En welke manier kies jij dan om water te koken? Kies je voor de magnetron of voor de waterkoker?

De Inspecteur op Radio 2 zocht uit wat de voordeligste manier is om 1 liter water aan de kook te brengen en wat dit eigenlijk kost.

Wetenschapsjournalist Koen Wauters en energiedeskundige Alex Polfliet zijn aan het rekenen geslagen en hun verdict is duidelijk: "De waterkoker met de weerstand in het water, is de meest efficiënte keuze." Kies voor het model van waterkoker waarbij de weerstand, het verwarmingselement, rechtstreeks met het water in contact komt. Bij de modellen waar de weerstand onder de bodem zit, is er toch wat warmteverlies.

Tijd en kostprijs om 1 liter water aan de kook te brengen?
Waterkoker
Het duurt drie minuten en tien seconden om één liter water aan de kook te brengen met je waterkoker van 2000W. Dat kost 0,025 cent.
Let wel op: wanneer je veel water tegelijk wil opwarmen, lijkt je inductieplaat interessanter dan de waterkoker.
Magnetron
Het duurt acht minuten en twintig seconden om één liter water aan de kook te brengen met je magnetron van 800W. Dat kost 0,057 euro. De magnetron is dus niet zo efficiënt. Wist je trouwens dat de stralen van de microgolf slechts tot 2 cm doordringen in de vloeistof of voeding die je opwarmt.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren