Tagtik

Maak komaf met die zweetgeur van sportkleren

Kinderen komen van de sportclub met een sporttas vol vuile was en als ouder zijn we ook met volle moed gestart met wat meer beweging. Maar zweten doen we allemaal als we actief bezig zijn … en daar horen bezwete kledingstukken bij.

Je kan je natte en stinkende sportkledij in je wasmand leggen, maar helaas creëer je zo een perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Maar ook als we die sportkledij direct wassen, lukt het niet altijd om die stinkende zweetgeur er uit te krijgen. Niets is zo vervelend als je looptraining starten met sportkledij ‘met een geurtje’.

Met deze tips lukt het om die vervelende zweetgeur uit je sportkledij te krijgen
Laat je sportkledij eerst luchten
Een belangrijke tip wanneer je jouw sportkledij niet direct kan wassen: neem ze direct uit je sporttas en laat ze drogen.
Snel binnenstebuiten wassen op lage temperatuur
Laat sportkledij niet op een hoopje liggen: keer je kleding binnenstebuiten en doe ze in de wasmachine. Zo kan jouw wasmachine aan het werk gaan aan de meest vieze en stinkende kant ervan. Ook voor wanneer op je sportkleding bedrukkingen staan, is het aangeraden om deze binnenstebuiten te wassen, anders laat de bedrukking snel los.
Het is niet nodig om extra wasmiddel te gaan gebruiken! Mensen hebben de gewoonte om steeds teveel wasmiddel te gaan gebruiken. Zo creëer je een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.
Meer zeep is dus nog meer zweetgeur!
Gebruik ook geen wasverzachters. Deze kunnen zich gaan ophopen in de technisch geavanceerde stoffen van je sportkledij, zodat water en wasmiddel er niet bij kunnen komen.
Azijn
Je kan speciale producten gaan kopen, maar die zijn duur! Goedkoper is oma’s trucje met azijn: laat stinkende sportkledij 30 minuten weken in koud water met azijn. Zo wordt de grootste viezigheid er al uitgewassen en steek dan in de wasmachine. Ideaal als je niet direct een wasmachine kan draaien én ook voor ‘oud zweet’. Wat ook helpt: vul bij elke was met sportkleding je bakje voor wasverzachter met azijn.
Niet in droger
Sportkledij steek je niet in de droger! De meeste sportkledij is gemaakt van textielsoorten die krimpen in de droger. En dat zou zonde zijn voor je leuke nieuwe sportoutfit!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren