Tagtik

Stress weg door gezelschapsspellen en puzzels

Gezelschapsspelletjes en puzzels zijn fijn, zeker om in deze moeilijke tijden even alles te vergeten en gewoon plezier te hebben. Maar wist je ook dat ze je stress wegnemen?

"Gezelschapsspelletjes spelen en puzzels leggen kan veel betekenen voor de ontwikkeling van je sociale, cognitieve en emotionele vaardigheden. Plezier beleven aan een spel is een geweldige manier om te ontspannen en de stress van de dag even los te laten. Omdat een spel spelen of een puzzel leggen om geconcentreerde aandacht vraagt, verhindert die focus dat je aan andere, minder fijne of stresserende zaken denkt", zegt Theo Compernolle, expert in stress en het menselijk brein, in Flair.

Een spel spelen vraagt meer van je zintuigen dan op een scherm tokkelen of achter je computer zitten en die zintuiglijke ervaringen bezorgen ons een goed gevoel. Tevens breng je veel bewuster en aandachtiger tijd door met mensen (in je bubbel). Op die manier ontstaat er een rijkere en diepere vorm van verbinding.

Een bijkomend groot voordeel is dat spelletjes spelen bovendien generatieoverschrijdend is. Van kleinkind tot opa, samen spelen geeft een veilig gevoel. Er kunnen ook bijna geen conflicten ontstaan want elk spel heeft zijn regels waar iedereen zich moet aan houden.

Wanneer je een tactisch gezelschapsspel speelt of een complexe puzzel legt, moet je een strategie ontwikkelen, stappen zetten en rekening houden met de stappen van je tegenspeler. Deze cognitieve ontwikkeling staat haaks op de simpele maar soms ook verslavende spelletjes op je smart device.

Dus redenen genoeg om die puzzels boven te halen en die Monopoly of andere spelletjes op zolder van onder het stof te halen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Flair/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren