Tagtik

Waarom je beter geen alcohol drinkt als je zwanger bent

Het is bekend: als je zwanger bent, dan kun je maar beter elke druppel alcohol laten. Ook als je plant om zwanger te worden, is het raadzaam om neen te zeggen tegen een glaasje wijn of een aperitiefje met alcohol. Waarom eigenlijk?

Onderzoeker Sylvia Roozen (Maastricht University) legt bij De Morgen uit dat de alcohol die de moeder drinkt via het bloed en het lichaamsvocht uiteindelijk ook bij het kind terechtkomt. Vooral in de eerste weken van een zwangerschap is het kind bijzonder kwetsbaar voor alcohol.

De alcohol kan het brein van het kind aantasten, wat later in zijn leven kan leiden tot geheugen- of gedragsstoornissen. In hun latere leven is het mogelijk dat ze begeleiding nodig hebben om alleen te wonen en te werken.

De alcohol kan ook gevolgen hebben voor het uiterlijk, met groeiproblemen (gewicht, lengte, omvang van het hoofd) tot gevolg. Een wipneus, smalle oogspleetjes of een dunne bovenlip kunnen het gevolg zijn van de inname van alcohol door de moeder.

Of een moeder nu weinig of veel alcohol drinkt tijdens de zwangerschap, heeft geen invloed op de gevolgen die deze alcohol kan hebben: zelfs sporadisch een glaasje drinken, kan al ernstige gevolgen hebben.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren