Tagtik

Zo geef je je vaatwasser een efficiënte schoonmaakbeurt

Met de paasdagen in het vooruitzicht, beginnen we volop aan de schoonmaak. Zo wordt natuurlijk ook de keuken onder handen genomen. Want dat is naast de plaats waar er gekookt wordt, ook de plaats waar we toch wat tijd in doorbrengen. En dan willen we dat die keuken netjes en hygiënisch is. Maar denk je dan ook aan de vaatwasser?

Je vaatwasmachine reinigen is misschien iets dat niet onmiddellijk in je opkomt. We hechten veel belang aan hoe onze vaat eruit komt, maar vergeten wel eens die binnenkant van de vaatwasser. Nochtans kunnen heel wat voedselresten, vet en kalkaanslag er voor zorgen dat de filters van je vaatwasser gaan verstoppen. Ook als je glazen wazig uit de vaatwasser komen, is het tijd om deze te reinigen.

Enkele tips voor een groot onderhoud:
Doe één theelepel baking soda in het zeepbakje en laat de machine op de hoogste temperatuur draaien zonder dat er vaat in zit. Gebruik zeker niet meer dan één theelepel; te veel soda kan namelijk het plastic en de rubberen randen van je vaatwasser aantasten.

Ledig de vaatwasser en reinig de filter. Giet vervolgens een halve fles azijn op de bodem van je vaatwasser. Laat even weken en zet dan de vaatwasser op het programma met de hoogste temperatuur en laat draaien

Ledig de vaatwasser en reinig de filter. Leg plakjes citroen in het bestekbakje. Zet de vaatwasser op de hoogste temperatuur en laat hem draaien.

Naast dat ‘grote onderhoud’ heeft jouw vaatwasser ook baat bij een regelmatige schoonmaakbeurt.
Dit doe je zo:
-maak na elk gebruik de buitenkant van de vaatwasser proper met afwasmiddel
-kijk telkens of er geen etensresten in de filter blijven zitten en haal ze eruit. De filter kan je schoonmaken met een sopje van afwasmiddel en lauw water
-ook de binnenkant poets je regelmatig met sponsje of vaatdoek en afwasmiddel.
-glansmiddel kan je vervangen door azijn
-laat je vaatwasser regelmatig eens draaien zonder vuile vaat
-vertrek je voor een tijdje op vakantie? Giet een paar liter water en een halve liter citroenzuur van 10% op de bodem van je vaatwasser. Dit zuur zal de eventuele kalk oplossen. Je laat hierbij best de deur op een kier staan.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren