Tagtik

Zo kan je je auto waterbewust laten wassen

Al weken zijn we bezig met bewust omspringen met water: het kinderzwembadje durven we al bijna niet te gebruiken en de planten krijgen amper water. Maar ondertussen is onze auto wel al aan een wasbeurt toe. TRAXIO, de mobiliteitsfederatie die ook de carwashes in België overkoepelt, komt met een oplossing.

Een wasbeurt in de professionele carwash is duurzamer dan een autowasbeurt thuis
Johan Maesen, de vertegenwoordiger van de carwashes binnen TRAXIO legt uit op radio 2: “Professionele carwashinstallaties gebruiken meer dan 90% gerecycleerd water, waardoor ze veel duurzamer zijn dan thuis zelf je auto te wassen. Afhankelijk van het type wasstraat vergt een wasbeurt zo’n 500 à 600 liter water. Slechts 10% hiervan is 'vers water', de overige 90% is gerecycleerd en wordt telkens weer opnieuw gebruikt. Bovendien gebruiken de meeste carwashes regenwaterbuffers. Leiding- of stadswater is pas een laatste optie.”
Kies voor een professionele carwash
Maar let op! Er is een verschil tussen een professionele automatische carwash en de zogenaamde hand carwashes.

“Elke professionele wasstraat is gehouden aan een strikte reglementering op het vlak van waterrecyclage, afscheiding van olie en vetten, gebruik van biologisch afbreekbare producten en sociale wetgeving. De sector wordt hier ook regelmatig op gecontroleerd. Professionele carwashes moeten periodiek hun slib verwijderen en laten verwerken door een gespecialiseerde firma om verontreiniging tegen te gaan. Bij niet-gereglementeerde carwashes worden deze voorschriften en de sociale regelgeving maar al te vaak niet nageleefd. Kies dus bewust voor een carwash die het milieu en de sociale wetgeving naleeft”, klinkt het op Radio 2.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren