Zo maak je die heerlijke broodpudding
Roept broodpudding bij jou herinneringen op aan vroeger? Het is een héérlijk dessert of tussendoortje dat de voorbije jaren wat aan populariteit heeft verloren. Het is nochtans dé ideale manier om restjes oud brood, peperkoek en chocolade een tweede leven te geven. Lekker in deze winterperiode na bijvoorbeeld een stevige wandeling! Kan ook perfect als ontbijt!
Dit heb je nodig
-8 sneetjes (wit of bruin) brood of 4 sneetjes brood + restjes peperkoek, chocolade, koekjes …
-50 à 100 g rozijnen
-3 eitjes
-4 el (bruine) suiker (maar mag ook minder voor wie dat wil)
-200 ml melk
-1 el honing
-1 tl kaneel
-voor wie wat andere smaken wil toevoegen: kokospoeder, vanillestokje, wat rum …
-boter om de rechthoekige cakevorm in te vetten
-bloemsuiker om de afgekoelde broodpudding te bestuiven
Aan de slag
Beboter een ovenschaal, bepoeder deze met wat bloem en schik er het brood (koekjes, peperkoek, stukjes chocolade …) dakpansgewijs in. Klop de eieren schuimig met de suiker, de melk en de andere ingrediënten en schenk dit erover. Laat dit een halfuurtje weken. Sommigen verkiezen om het brood met de vloeibare ingrediënten vooraf fijn te prakken.
Plaats 40 minuten (afhankelijk van de oven!) in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat afkoelen en bestuif met een beetje bloemsuiker. Ook heerlijk met chocoladesaus of een bolletje ijs!
Ontzettend veel mogelijkheden voor eigen variaties: met ander vers (banaan) of gedroogd ( veenbessen) fruit, of andere kruidencombinaties (typische speculaaskruiden zoals kaneel, nootmuskaat, kardemom, gember, peper…), amandelschilfers en vooral allerhande soorten brood.
Geniet van deze overheerlijke broodpudding!
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)