Tagtik

CEO van Audi aangehouden

Rupert Stadler, de CEO van de Duitse autofabrikant Audi, werd gearresteerd in Duitsland. Hij is maandag in hechtenis genomen in het kader van het dosier waarbij dieselmotoren gemanipuleerd werden om vervuilingsproeven te doorstaan, dat schrijft AFP.

"We bevestigen dat de heer Stadler vanmorgen is gearresteerd en dat zijn hoorzitting zal moeten bepalen of hij doorverwezen zal worden naar een rechter," zei de woordvoerder van de Volkswagen-groep.

De officier van justitie van München bevestigde deze arrestatie en zegt over te gaan tot arrestatie omdat de schrik er was dat de CEO mogelijke bewijzen van de fraude zou willen uitwissen. Ter herinnering, eind mei had het openbaar ministerie de heer Stadler en een ander lid van de directie (Bernd Martens, Purchasing Manager bij Audi) al eerder ondervraagd voor 'fraude'.

Deze beslissing valt in het 'Dieselgatedossier', waarbij verschillende autofabrikanten hun wagens manipuleerden zodat ze bij tests minder vervuilden dan dat eigenlijk het geval was. In 2015 had Volkswagen toegegeven dat het 11 miljoen dieselauto's had uitgerust met software die de resultaten van de vervuilingstests kon beïnvloeden. Deze software is ontwikkeld om vervuiling te verbergen die soms meer dan 40 keer groter is dan de toegestane norm, schrijft de krant L'Echo.

Het Duitse federale bureau voor het verkeer van motorvoertuigen (KBA) verdenkt Audi ervan dat het misleidende software blijft installeren in zijn recente auto's. Van zijn kant erkent het merk dat het de leveringen van twee recente dieselmodellen heeft stopgezet om "afwijkingen in de motorsoftware" te controleren.

(FvE and Skwadra by Tagtik/Source: AFP - L'Echo/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren