Tagtik

De Backer: "Zuckerberg bleef rond de pot draaien"

Hoog bezoek dinsdag in het Europees parlement. Niemand minder dan Mark Zuckerberg, dé grote man bij Facebook, was er aanwezig. Zuckerberg maakte echter geen plezierreisje naar Brussel, maar moest zich komen verantwoorden voor een datalek waardoor de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers ingezet werden voor politieke doeleinden. De gebruikers hadden hier immers helemaal geen toestemming voor gegeven.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) is alvast niet tevreden over de passage van de miljonair in de hoorzitting. "Zuckerberg heeft moeilijke vragen ontweken, en bleef rond de pot draaien", stelt De Backer krachtig bij VRT NWS.

"We kregen geen antwoord op de vraag wat er vandaag gebeurt met data die zonder toestemming van Facebook is verkregen. Het is niet duidelijk of Cambridge Analytica het enige geval is. En het is ook niet duidelijk wat Facebook doet om dit tegen te houden. We kregen ook geen antwoord op de vraag hoe Facebook gegevens verzamelt van mensen zonder profiel. En wat er met deze gegevens gebeurt. En waarom Facebook daar niet transparant over is. Tegelijk heeft Facebook miljoenen profielen buiten Europa gezet. Hoe kunnen we dan geloven dat Zuckerberg de waarheid vertelt en dat Facebook de GDPR -de algemene verordening gegevensbescherming- gaat respecteren en toepassen?"

De Belgische minister zit duidelijk nog met veel vragen, en hij is duidelijk niet de enige. Vanaf 25 mei treedt de nieuwe Europese Privacywetgeving in werking en dit zorgt ervoor dat verschillende nationale privacycommissies alvast veel meer bevoegdheden krijgen om technologiebedrijven te controleren.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren