Tagtik

In deze gemeenten gaat het eerst het licht uit

Op de website van de FOD Economie vindt de Belgische burger meer informatie over het afschakelplan, het plan van de regering dat in werking treedt bij een stroomtekort. De gemeenten zijn ingedeeld in schijven, van schijf 8 naar 1. De gemeenten uit schijf 8 zijn de eersten die geen stroom meer krijgen.

Bij De Morgen luchten enkele burgemeesters hun hart: zij krijgen de voorbije dagen immers geen informatie van de overheid over het afschakelplan. Zij vinden bovendien dat de overheid te weinig heeft gedaan om een eventueel stroomtekort op te vangen.

"De overheid faalt. Behalve via de pers hebben wij nog geen enkele informatie gekregen. Dat getuigt niet echt van goed bestuur", aldus Johan Cornelis, burgemeester van Nevele. "Alles wordt zomaar afgeschoven op de steden en gemeenten", zo klinkt het bij Paul Dams, burgemeester van Tremelo. "Het is altijd hetzelfde: men verandert allerlei zaken, en uiteindelijk zijn de gemeenten het kind van de rekening."

Instellingen zoals ziekenhuizen of woonzorgcentra worden nooit afgeschakeld. Wilt u weten of uw gemeente wordt afgeschakeld? Hieronder vindt u per Vlaamse provincie de steden waar het eerst de stroom zal worden afgeschakeld.

Provincie Antwerpen: Bornem, Herselt, Hulshout, Puurs en Sint-Amands.

Limburg: As, Bilzen, Bree, Diepenbeek, Dilsen-Stokkem, Hoeselt, Kinrooi, Kortessem, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en Zutendaal.

Oost-Vlaanderen: Aalter, Destelbergen, Gavere, Gent (delen van 9040 Sint-Amandsberg, 9050 Gentbrugge en 9050 Ledeberg), Knesselare, Laarne, Lochristi, Lokeren, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nevele, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Wetteren, Zomergem en Zottegem.

Vlaams-Brabant: Aarschot, Begijnendijk, Holsbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge en Tremelo.

West-Vlaanderen: Beernem.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen, economie.fgov.be/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren