Tagtik

"Kans op stroomtekort klein"

In november zou in België een stroomtekort kunnen ontstaan omdat 6 van de 7 kerncentrales onbeschikbaar zijn door onderhoudswerken. Het Planbureau noemde de kans dat de elektriciteit in delen van het land uitvalt 'reëel'. Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem kon maandag niet komen met maatregelen en legde de verantwoordelijkheid volledig bij energieleverancier Electrabel.

Volgens energiespecialist Ronnie Belmans van onderzoeksinstituut Energyville is de kans op een stroomtekort echter heel klein. De burgers kunnen dit tekort vermijden door hun energiebruik (vooral 's avonds tussen 17 en 20 uur) aan te passen.

"Onderzoek toont aan dat als de overheid aan de gezinnen vraagt om hun verbruik te verlagen, 10 à 15 procent daarop ingaat. Dat lijkt weinig, maar het volstaat waarschijnlijk om stroomtekorten te vermijden," aldus Belmans bij De Morgen. "Als 10 à 15 procent van de gezinnen zijn stroomverbruik verlaagt, betekent dat een besparing van 400 tot 600 megawatt. Dat komt overeen met het productievermogen van een gascentrale."

Belmans meent wel dat er een probleem kan komen als de kerncentrales ook in december nog niet kunnen worden ingezet. Omdat in november doorgaans de wind veel waait, kan windenergie veel stroom leveren en kan nog stroom worden ingevoerd uit Frankrijk. Als het in het zuiden van Frankrijk zacht weer blijft tenminste...

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren