Tagtik

'Leerkrachten sterven later dan arbeiders'

Arbeiders lopen een veel groter risico om vroeg te sterven dan overheidspersoneel en leerkrachten. Zo lopen Belgen die handarbeid verrichten tot dubbel zoveel risico om vroegtijdig te overlijden dan Belgen die een kantoorjob hebben. Dat blijkt uit een nieuwe studie n.a.v. de doctoraatsstudie van Laura Van den Borre.

De grootste reden voor deze opmerkelijke cijfers ligt volgens doctoraatsstudente Laura Van den Borre enerzijds bij het feit dat laaggeschoolden vaker een ongezonde levensstijl hebben. Anderzijds worden schoonmakers en arbeiders vaker blootgesteld aan stof, metaalpartikeltjes, chemische producten en andere schadelijke stoffen. Een hapklare verklaring geven voor haar opvallende bevindingen, vraagt echter meer specifiek onderzoek.

"De overlijdenscertificaten leren ons dat ze het vaakst overlijden aan long-, hart- en vaatziekten", zegt de doctoraatsstudente. Opvallend is dat bijvoorbeeld een schoonmaker tot drie keer meer risico loopt te overlijden aan een ademhalingsziekte dan een leraar. "Uit dit onderzoek blijkt dat er in sommoge beroepen iets aan de hand is. Nu is het aan de sectoren om dieper te graven en om te bekijken hoe ze het tij kunnen keren", reageert demograaf Patrick Deboosere, promotor van het onderzoek, in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren