Tagtik

Op de dag van hun uitzetting springen ze beide van hun appartementsgebouw

In de grote steden van Europa richt de huizencrisis een ravage aan. Ook Barcelona is niet gespaard gebleven. 

De hoofdstad van Catalonië trekt steeds meer expats met een hoog inkomen aan. Omdat de vraag naar verblijfplaatsen blijft stijgen, rijzen de hurprijzen de pan uit en kunnen de lokale bewoners het niet langer betalen en wordt het voor hen onmogelijk om te concurreren met buitenlanders, meldt het Belgische mediakanaal 7sur7. Het resultaat? Het aantal huisuitzettingen neemt toe. Het is een sociale tragedie die volgens sommigen sterk wordt beïnvloed door "overtoerisme". 

Een jaar geleden werden twee zussen van 54 en 64 jaar door de rechtbank uit hun huis gezet wegens onbetaalde huur. Ondertussen waren de schulden van de twee vrouwen opgelopen tot 10.000 euro. 

Op 1 juli, toen ze in Sant Andreu uit hun huis gezet zouden worden, namen de twee zussen een fatale beslissing. Bij zonsopgang gooiden ze zichzelf van hun balkon. Ze waren op slag dood. 

Een sociale catastrofe die verre van geïsoleerd is in Barcelona. Irene Escorihuela Blasco, directeur van het DESCA Observatorium (een centrum voor mensenrechten), vertrouwde zelfs toe dat "de gemeentelijke autoriteiten een einde zouden kunnen maken aan de verhuur van vakantiehuizen/appartementen in een poging om de woningnood te beperken". 

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan in België terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.
Denk je aan zelfmoord? We zijn er voor je. Je kunt in Nederland met ons geheel anoniem bellen of chatten. Bel gratis 0800-0113. Chat met ons. www.113.nl.

(FVDV and AsD/Source: 7sur7/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren