Tagtik

"Sommige luchtvaartmaatschappijen zullen de winter niet overleven"

Desondanks de vele vluchten die afgelopen herfst en winter geannuleerd moesten worden door een conflict met de piloten, boekt Ryanair een recordwinst. De lowcostmaatschappij ziet zelf een stijging van de nettowinst met maar liefst 10% (de winst na betaling van 1.45 miljard euro aan belastingen) in het jaarboek 2017-2018.

Toch vreest Ryanair dat de cijfers de komende jaren wel eens in vrije val kunnen gaan. Dat schrijft de krant L'Echo. Aan de basis van deze kopzorgen bij de Ierse luchtvaartmaatschappij ligt een kostenverhoging met 9% door de stijging van de lonen en de hogere kerosineprijzen.

In een officieel perscommuniqué geeft algemeen directeur Michael O'Leary meer uitleg: "De reservaties zijn gewaarborgd, maar we kunnen de prijzen nu al moeilijk gaan verhogen. Het is nog iets te vroeg om de reservaties voor de zomer of de tarieven voor het tweede semester in detail vast te leggen. We blijven voorzichtig en verwachten algemeen gezien vrij gelijke tarieven voor 2019."

Hij gaat verder: "Sommige luchtvaartmaatschappijen zullen de winter niet doorkomen, door de stijgende olieprijzen. De prijzen van een olievat naderen de 80 dollar. Dat zal grote gevolgen hebben voor de hele luchtvaartindustrie vanaf komende winter. Sommige maatschappijen die het al moeilijk hadden, zullen geen geld meer kunnen verdienen omdat ze het al moeilijk hadden om het hoofd boven water te houden toen een olievat 40 dollar kostte."

(FvE and Skwadra by Tagtik/Source: L'Echo/llustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren