Tagtik

Stroomtekort in november?

Binnenkort zijn 6 van de 7 kernreactoren niet beschikbaar en zal dus maar 1 kernreactor stroom kunnen leveren. Dat zou volgens het Planbureau tot stroomonderbrekingen kunnen leiden als het in november koud wordt.

"De kans dat een aantal gemeentes of een aantal zones tijdelijk worden afgeschakeld, is toegenomen", aldus Danielle Devogelaer van het Planbureau  bij VRT Nieuws. "Dat is een optie waar we heel erg rekening mee moeten gaan houden in november, omdat het aanbod van elektriciteit niet altijd voldoende zal zijn om de volledige vraag te gaan invullen."

Wettelijk mag er per jaar 3 uur een stroomtekort zijn, maar het Planbureau zegt dat door de onderhoudsbeurten aan 6 van de 7 reactoren dit aantal dichter bij 20 uur zal liggen.

Het Planbureau maakte al de vergelijking met de maand november van vorig jaar. Toen werd 13 gigawatt verbruikt. Het Planbureau meent dat we ons elektriciteitsverbruik in de avonduren zullen moeten aanpassen: "Als we zien dat er in november dit jaar heel wat meer kernreactoren gaan uitliggen, gaat het water echt aan onze lippen staan om dat te gaan dekken."

(Fausto by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren