Tagtik

Wat hebben werkgevers tegen langdurig werklozen?

De Vlaamse regering kwam vorig jaar met een opmerkelijke subsidie om langdurig werklozen opnieuw aan het werk te krijgen. De Vlaamse regering trok maar liefst 10.6 miljoen euro uit en voor de komende jaren is zelfs telkens 25 miljoen euro voorzien. Deze subsidie mist echter haar doel. Een jaar na deze maatregel is immers zelfs nog geen miljoen euro hiervan gebruikt.

In 2017 waren er nog 67.296 langdurig werklozen, dat zijn mensen die meer dan twee jaar zonder werk zitten. Dit jaar zijn er dat nog 65.311. Het aantal langdurig werklozen daalt dan wel met 2.9 procent, maar dat is lang niet zo hard als vooropgesteld was. Vorig jaar voerde Vlaams minister van Werk Philippe Muyters immers deze premie in om werkgevers er toe aan te zetten langdurig werklozen aan te werven.

Muyters verlegt daarom het geweer van schouder om langdurig werklozen nog beter te activeren. "We wisten dat dit geen wonderoplossing was. Werkgevers zijn op zoek naar ervaring, niet naar een premie", klinkt het nu bij Muyters (N-VA) die nu eerder op stages, opleidingen en persoonlijke begeleiding van de VDAB rekent om langdurig werklozen alsnog te activeren.

In het algemeen daalt de werkloosheid wel maand na maand. Dat komt vooral door het hoge aantal kortdurig werkzoekenden die werk vinden.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren