Tagtik

Eindelijk toelating om goudschat uit 150 jaar geleden gezonken stoomboot op te vissen

Heel wat processen waren er nodig om uit te maken wie de goudschat uit de SS Pacific, die  in 1875 zonk na een aanvaring in de dichte mist, mag halen. Dit werd eindelijk juridisch opgelost en na 150 jaar mag de schat geborgen worden.

De gezonken zijwielraderstoomboot bevindt zich op de zeebodem van de Straat van Juan de Fuca, en was op weg naar San Francisco. 

325 opvarenden stierven toen, slechts twee opvarenden overleefden. Aan boord bevond zich een grote partij goud met een huidige waarde van naar schatting  7 miljoen tot 8 miljoen euro. 

In 2022 verkreeg Jeff Hummel de rechten om het wrak te doorzoeken en het goud op te halen. Een rechtbank in Seattle benadrukte toen ook dat iedereen die een famileband met een eigenaar van het goud kon bewijzen, een claim kon indienen. En een paar weken geleden werd een overeenkomst gevonden met alle eisers, over wie waar aanspraak op maakt. 

Nu begint natuurlijk een moeilijke operatie om het goud te zoeken en dan ook nog te bergen. Onderwaterrobots zullen gebruikt worden en stiekem hoopt het team dat er ook nog iets is overgebleven van al het cash geld dat in een kluis werd vervoerd in het schip.

(Tagtik/Source: The Sun/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren