Tagtik

Man zit 44 jaar onschuldig in cel: schadevergoeding van 25 miljoen dollar

Een nu 68-jarige man die in 1976 veroordeeld werd voor verkrachting, maar 44 jaar onschuldig in de cel heeft gezeten, heeft een schikking gekregen voor in totaal 25 miljoen dollar.

Ronnie Long, een zwarte man, werd in 1976 in de Amerikaanse staat North Carolina veroordeeld door een jury van witte mensen voor verkrachting op een witte vrouw. Er waren geen fysieke bewijzen, maar toch kreeg de man levenslang. In 2020 bracht de man zijn zaak opnieuw voor de rechter en die verbrak het eerdere vonnis.

De man kreeg eerder al een schadevergoeding van de staat (750.000 dollar) en van de North Carolina State Bureau of Investigation (3 miljoen dollar). Nu komt er ook een bedrag van 22 miljoen dollar bij van de stad Concord. 

"In de schikking erkent en aanvaardt de stad Concord verantwoordelijkheid voor de belangrijke beoordelingsfouten en het opzettelijke wangedrag van eerdere stadsmedewerkers die hebben geleid tot de onterechte veroordeling en opsluiting van Long," aldus de stad in een verklaring die de schikking aankondigde. 

(HL/Source: CNN via HLN/Illustration picture: Pixabay)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren